In verwachting zijn van een kindje kan wonderlijk nieuws zijn maar in andere gevallen ook een confronterende verandering. Voor sommige relaties kan het erg onverwacht nieuws zijn en vooral voor de toekomstige vader kan dit ook een moeilijke positie zijn. Voor de vrouw is het vrijwel zeker dat ze de biologische moeder is, maar voor een vader is dit anders. Hij gaat altijd af op wat de moeder hierover kan zeggen. Dit is een kwestie van vertrouwen en dat is niet voor iedereen even makkelijk. Daarom bestaan er vaderschapstesten. Die maken het mogelijk voor de vader in kwestie om erachter te komen of ze de biologische vader zijn van het kind. Met de technologie van tegenwoordig kan dit op meerdere manieren, wat erg geruststellend kan zijn voor de mannen in zo’n situatie. Dit zijn een aantal opties die je hebt wanneer je niet zeker weet of je de biologische vader van het kind bent.

Prenataal

Het is mogelijk om een test te doen voordat het kindje geboren is. Je moet hiervoor een vaderschapstest bestellen, deze krijg je opgestuurd en kan je zelf uitvoeren om vervolgens de test weer op te sturen naar het lab waar je later de uitslag van krijgt. Dit betekent een prenatale test, die kan ook via het bloed van de moeder gedaan worden, dan is het niet mogelijk om het te bestellen, dan moet het via de dokter. De prenatale test kan voor de baby absoluut geen kwaad, het wordt immers getest via de moeder, niet direct via het kindje. Voor de gemoedsrust kan het prettig zijn om het al te weten voordat het kindje geboren wordt, het is een veel gebruikte methode om het te testen.

Grootouders

Wanneer de vader niet meer in beeld is, kan het natuurlijk ook zo zijn dat de moeder wilt weten of degene van wie ze denkt dat het de vader is, ook echt de vader is. Er kan ook een test gedaan worden met de grootouders van de persoon in kwestie. In het DNA kan vervolgens gekeken worden naar een match. Wanneer dit het geval is, kan er worden vast gesteld dat de persoon de biologische vader is van het kind.

DNA-test

En dan heb je ook nog de reguliere DNA-test, die kan worden afgenomen bij het kindje zelf. Er moet wel van beide partijen toestemming zijn om dit te doen, dus het kan niet altijd. Het is wel mogelijk om een rechter uitspraak hierover te laten doen, daarvoor is een advocaat nodig.

Leave a comment