Nederland is misschien wel het bekendste kaasland. Met een lange geschiedenis met kaas, boerenlandschappen, koeien en molens, past kaas daar natuurlijk perfect tussen. Het is een echt boers product wat zowel in binnen- als buitenland bekend is. Niet voor niets dat we als echte kaaskoppen maar wat graag gebruik maken van dit zogenoemde gele goud. Kaas op brood, kaas uit de oven, kaasplankjes, kaasfondue, smeerkaas, roomkaas, magere kaas, ga zo maar door. De productie van kaas gebeurt via een natuurlijk en uitgebreid proces waarbij veel verschillende soorten kaas worden gemaakt. Van jong tot oud en met allerlei toevoegingen. We kunnen kaas kopen in de supermark, maar het liefst halen we deze natuurlijk bij de echte kaaswinkel. Hoewel we de meeste kazen wel kennen, blijven er een aantal toch echt favoriet. In dit blog lees je meer over vier van de lekkerste kaassoorten.

Schapenkaas

Schapenkaas is eigenlijk nog een beetje ondergewaardeerd in de wereld van kaas. Vaak kiest men voor koeien- of geitenkaas, maar schapenkaas is minstens net zo lekker. Afkomstig van schapenmelk komt de kaas in verschillende soorten voor. Schapenkaas is erg rijk aan vitamine A, B en C en mag daarom best vaker gekozen worden. Bekende schapenkazen zijn onder meer feta, manchego, Pecorino, Roquefort en Texelse schapenkaas.

Blauwe kaas

Blauwschimmelkaas, je bent er dol op of je lust het écht niet. Het is misschien een vreemde gedachte om schimmels te eten, maar dat valt reuze mee. Iedere soort blauwe kaas gebruikt een unieke cultuur die bepalend is voor de smaak. De meest bekende blauwe kazen zijn Gorgonzola, Roquefort en Blue Stilton.

Raclette kaas

Raclette ken je wellicht al als gezellige manier van eten, een soort kaasfondue, maar raclette is ook de aam van een speciaal soort Zwitserse kaas. Raclette kaas heeft een volle, romige smaak met een pikante hint. De kaas past goed bij een grote verscheidenheid aan gerechten en producten, maar in gesmolten vorm komt de kaas pas echt goed tot zijn recht. Raclette komt van ‘racler’, het Franse woord voor ‘schrapen’. Dit is dan ook wat je met raclette doet. Zodra je de kaas voldoende hebt verwarmd kun je hier heerlijke gesmolten kaas van schrapen en met gekookte aardappels, augurken, zilveruitjes, champignons en broccoli eten. Een ideaal gerecht om met je vrienden of familie een avondje gezellig te gaan tafelen. De raclette kaas kopen kan tegenwoordig prima online.

Komijnekaas

Iets minder exotisch in het lijstje, maar minstens net zo lekker is komijnekaas. Deze oer-Hollandse kaas bevat komijnzaad. Dit maakt de kaas noot- en kruidachtig van smaak. Komijnekaas vindt zijn oorsprong in de oude handelsstad Leiden. Komijnekaas wordt gemaakt van verse melk dat gepasteuriseerd wordt. Deze kaassoort rijpt van 4 weken tot wel 3 jaar.

Leave a comment